Meillä kotona oli pannuhuoneessa lämmityskattila, joka toimi sekä öljyllä että puilla. Isä yritti sitä mahdollisimman paljon lämmittää puilla, tietysti, koska öljy oli kallista ja puut saatiin omasta metsästä.

Kesällä isä sitten kulki metsässä puita kaatamassa. Siitä touhusta en paljoa teidä, en ollut muistaakseni koskaan mukana. Mutta sitten kun puut tuotiin kotipihalle, alkoi meilä lapsillakin työt. Ensin toki isä itse sahasi ja pilkkoi puut, meille lapsille ei sahaa ja kirvestä käteen annettu, tai ehkä isoveljelle jossain vaiheessa, mutta ei tytöille. Kun rantteella oli iso kasa pilkottuja klapeja, pidettiin puunkantotalkoot. Me lapset kannettiin satoja sylillisiä puita liiterin lattialle kekoon. Isä seisoi liiterissä ja pinosi klapit tiukkoihin pinoihin. Siinä meni aina koko ilta, joskus useampikin. Liiteri tuli aina ihan täyteen ennen talvea.

Tietysti puut piti saada liiteristä pannuhuoneeseenkin. Me lapset aina säännöllisin väliajoin, kun pannuhuoneesta oli puut loppu, haettiin liiteristä sopiva määrä sylillisiä, jotta pannuhuoneen puuvarasto saatiin täyteen. Saunakin niillä puilla lämmitettiin, mutta en muista, että meidän olisi koskaan sinne tarvinnut puita kantaa, isä taisi sen hoitaa itse.